Kezdőlap

Tótkomlós

Iskolai élet
Hírek
Bemutatkozás
Dokumentumok
Iskolatörténet
O našej škole
Szakkörök
Harmónia
Diákjaink
Tantestület
Eredményeink
Elsősöknek
Rendezvényeink
Terembérlés
Pályázatok
Alapítvány
Óvoda
Diákönkormányzat
Žiacke stránky
Képek iskolánk életéről
Galéria

TÁMOP 3.1.4.

„ESÉLY A JÖVŐNEK TÓTKOMLÓSON!”

TÁMOP-3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- Innovatív intézményekben

 Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda: Iskolai feladat ellátási hely

Elődeink nyomában - Po stopách našich predkov  (2009/2010)

A témahét leírása

 

Múzeumok hónapja projekt - Mesiac múzeí   (2009/2010)

A projekt leírása

 

Demokráciára nevelés az iskolában (2009/2010)

A modul leírása

Átdolgozott Pedagógiai Program

2010/2011

Egészséghónap  -  projekt

Adventi témahét

Demokráciára nevelés modul

2011/2012

 

Generácie spolu - Generációk együtt

A témahét leírása

Chráňme životné prostredie okolo nás! - Védjük környezetünket!

A projekt leírása

Száz út vár ránk modul

2012/2013

2013/2014

Z pokolenia na pokolenie - Generációról generációra

A projekt leírása

2014/2015

Épített örökségünk

 

TÁMOP-3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- Innovatív intézményekben

 Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda: Óvodai feladat ellátási hely

Intézményünk sikeresen pályázott a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósuló Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben című pályázatra. Ezt megelőzően 2006-ban a HEFOP 3.1.3 pályázatban a Ligeti Óvoda Katica csoportjában bevezetésre került a kompetencia alapú oktatás Malyáné Lestyán Anna vezetésével.

Óvodánkban 2009 szeptemberében megkezdődött a kompetencia alapú nevelés. Tagintézményenként egy –egy csoportban A Ligeti óvodában a Katica csoportban Moravszkiné Paulik A. Katalin és Dudás Tiborné a Diófa utcai óvodában  a Napocska csoportban Czichan Gusztávné és Suta Mihályné óvodapedagógusok vezetésével. Az óvoda további 4 csoportja folyamatosan kapcsolódik be a következő 5 nevelési év során. A pályázat során megvalósított innovációk folyamatos megvalósítása történik.

Témahét: Karácsonyváró és Húsvétváró

Három hetet meghaladó projekt:  Vízhez szoktatás az óvodában

Moduláris nap: Más nap mint a többi - családi nap

Jó gyakorlatok megvalósítása:

-     Egészség hét - Zöldség, gyümölcs és tejprojekt

-     Gyere Apa, fogd a kezem / Apanap/

 

VÍZHEZ SZOKTATÁS A DIÓFA UTCAI ÓVODÁBAN

 PROJEKT MEGVALÓSÍTÁS

 

  VÍZHEZ SZOKTATÁS A LIGETI ÓVODÁBAN

PROJEKT MEGVALÓSÍTÁS

 

ADVENTI JÁTÉKHÉT A LIGETI ÓVODÁBAN

MEGVALÓSÍTÁS

 

HÚSVÉTVÁRÓ NAPOK A DIÓFA UTCAI ÓVODÁBAN

MEGVALÓSÍTÁS

 

2011/2012

 

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS A LIGETI ÓVODÁBAN

A TÁMOP 3.1.4. „ Esély a jövőért Tótkomlóson” című pályázat során átvett jó gyakorlatot a következő években is megvalósítjuk az óvodánkban, melynek témája az egészséges életmód.

Az egészséges életmód projekt célja a családok szemléletformálása, az egészséges életmód iránti igények felkeltése, és a gyerekek mentális fejlődésének segítése.

Az egészséges életmód projekt alprojektekből áll / zöldség projekt, gyümölcs projekt, tej projekt /, aminek a megvalósítása célzottan szolgálja az életvitel, környezeti kompetencia területeken a kompetencia alapú oktatás eszközrendszerének eredményes alkalmazását. A zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek megismerése komplex feldolgozása tapasztalás és aktív tevékenykedés élményén keresztül zajlott. A projekt megvalósítása április 2- 3-4 történt.

A cica csoport  a gyümölcs projektet vállalta. Ez idő alatt a gyerekek játéktémáiban is megjelenítették a gyümölcsös témákat, pl: babakonyhában gyümölcsös ételeket készítettek. Elsétáltunk fát metszeni, zöldséges boltban jártunk, gyümölcsöket készítettünk színes gyurmából, közben verseket, énekeket mondtunk, énekeltünk / alma, alma piros alma, én kis kertet kerteltem…/ Az utolsó nap a vásárolt gyümölcsből, és amit a szülők is behoztak gyümölcssalátát készítettünk, amit jó hangulatban, jó étvággyal megettünk.

A napocska csoport a tej projekt megvalósítását vállalták. Séta alkalmával kecskét néztek meg és tejet vásároltak, amit megaltattak. A játéktémáikban is megjelenítették: gazdasági udvart építettek, színeztek kecskét, tehenet. Ellátogattak az ABC üzletbe, ahol a tejrészleget megtekintették. Anyukák, nagymamák és az óvoda dolgozói finomságokat készítettek tejből, 12 félét, amit együtt elfogyasztottak. Az utolsó nap megkóstolták a megaludt  tejet és tejturmixot, kölyök kakaót.

A nyuszi csoport a zöldség projektet vállalták fel. Zöldséges boltba látogattak el, majd másnap zöldséges tálat, zöldségsalátát készítettek. A hozzávalókat a szülők hozták be, amit frissen meg is ettek. Az utolsó nap szendvicset csináltak. A projektet  végig kísérte ének, mese, vers / csicseri borsó, zöld paradicsom, égig érő paszuly…stb.

Köszönjük a szülők segítségét, a tejből készült finomságokat, gyümölcsöket, zöldségeket, ami segítette a projektek megvalósítását.

Reméljük, hogy a gyerekeknek az az igényük alakul ki az egészséges projekt megvalósítása során, hogy egészségesen táplálkozzanak, mindennap igényeljék a zöldségeket, gyümölcsöket. S talán a családok étkezési szokásai is változhat, egészségesebb ételeket készítenek, fogyasztanak, vásárolnak majd. Remélve, hogy a szülők körében szemléletformálást eredményeznek ezek a programok.

 

 

                                                                                      Malyáné Lestyán Anna

                                                                                         Óvodapedagógus 

 

 

Húsvétváró napok a Diófa utcai óvodában

A TÁMOP 3.1.4. kiírás keretében „Esély a jövőnek Tótkomlóson” projekt keretében a Diófa utcai óvodában Húsvétváró témahét került megrendezésre.

A projektben kiemelt szerepet kapott a néphagyományőrzés. A gyerekek megtekintették a  húsvéti mézeskalács kiállítást, ahol a  népi díszbe öltöztetett húsvéti figurákat nagy érdeklődéssel figyelték az óvodásaink és nagy kedvet kaptak, hogy ők is süssenek húsvéti mézeskalács figurákat. Ügyesen és aktívan szaggatták a formákat amiket a játszóházban díszítettek ki. A következő napon népi játékokat játszottunk óvodánk udvarán. A fatojásokat ügyesen és óvatosan vitték és gurították a versenyzők. A csoporttársak hangosan szurkoltak így bíztatták egymást. A versenyjátékok után dalos játékokat játszottunk. Másnap játszóházba hívtuk a családokat, örömünkre sokan elfogadták a meghívásunkat. A nagycsoportosok a húsvéti néphagyományt, a húsvéti vendégvárást elevenítették fel, s közben a bábjáték segítségével ellátogattunk a nyuszivárba ahol a nyuszik az ünnepre készültek, és a húsvéti nyuszi elvitte a tojásokat a gyerekeknek, amit a lányok a locsolkodóknak ajándékoztak a locsolkodás után. A műsor után kezdetét vette a játszóház ahol különböző technikákkal változatos húsvéti díszeket készíthettek a vendégek, majd az udvaron a tojáskereséssel zárult a délután.

Köszönjük a nagy érdeklődést a vendégeinknek!

 

Családi ünnepek a Diófa utcai óvodában

A Diófa utcai óvodában az Anyák napját és az Apák napját a Más nap mint a többi családi nap követte. Ez a rendezvény  A TÁMOP 3.1.4. kiírás  „Esély a jövőnek Tótkomlóson” projekt keretében  már harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A gyerekek nagy örömére nagyon sok család jelen volt. A hétköznap gondjait lerakva vidáman, kicsit újra gyermekként tölthette mindenki a délutánt. Először a nagycsoportosok aerobik gyakorlatot mutattak be. A kiscsoportosok és középsősök nagy odafigyeléssel utánozták az előtornászokat.  A közös tornát a Haramia együttes koncertje követte, ahol a gyermekek aktívan bekapcsolódtak az éneklésbe, táncolásba. Vidám hangulatban kezdődtek  a  családi játékok : horgászás , sorverseny, aszfalt rajzolás és a legvidámabb hangulatú a kötélhúzás volt. Majd megtekinthették és kipróbálhatták  a gyerekek a rendőrautót , a délutánt a közös fagylaltozás  zárta. A kisgyermek másképp éli meg az ilyen rendezvényeket, az ünnepet, jobbára magát tekinti – joggal – körüldédelgetett, a közösség ünnepén még jobban „megszeretgetett” ünnepeltnek.  Ilyen ünnep keretében búcsúztak el az iskolába menő kisgyermekek az óvodánktól, az óvodás társaktól , daduska néniktől és az óvó néniktől. A vendégeknek a nagycsoportosok bemutatták, hogyan tölti egy napját az óvodás reggeltől estig.  A kedves, műsor után „ A nagy idő elérkezett, búcsúztak a hatévesek”: Burtics Hunor, Ferenczi Fanni, Dani Regina,Hajduk László, Hercegh Lili, Lóczi Regina, Kispál Hanna, Kovács Jázmin, Kónya Máriusz, Kun Dominik, Roszkos  Marcell, Stirbicz Melinda,  Turák Csaba. A középsősök és a kiscsoportosok  az óvodai jelekkel az útravalóval teli tarisznyával , és versekkel búcsúztak el a kedves óvodás barátoktól.

 

 „ Sokat tanultunk mi tőletek,

 köszönjük a segítséget,

Induljatok vidáman

Jó tanulást az iskolában!”

   Mitnyan Jánosné

óvodapedagógus

 

Képek az Óvoda oldalán

 

Átdolgozott Helyi Óvodai Program

 

2012/2013.

 

Októberi projektek a Diófa úti oviban


A TÁMOP 3.1.4. kiírás kertében városunkban folyó „Esély a jövőnek Tótkomlóson” projekt keretében a Diófa utcai óvoda nagycsoportosai 3 hetet meghaladó projektet valósítottak meg, melynek során a Rózsa fürdőben vízhez szoktatáson vettek részt.

Óvodánk Napocska csoportjával az októberi hónapban, heti három alkalommal vettünk részt a projekt megvalósításában. A csoportok összeállításánál figyelembe vettük a gyerekek képességeit, mivel célunk volt, hogy minden gyermek sikerélményhez jusson a vízben végzett mozgások gyakorlása során. A résztvevőkön már észrevehető, hogy mennyit fejlődött a mozgáskoordinációjuk, tartásuk és bátorságuk. A kezdetben bizonytalankodók is bátran ugrottak a vízbe az utolsó foglalkozás végére.

A gyakorlatok végzése során célunk volt, hogy a gyerekek megszeressék a vizet, mint egy más fajta biztonságos közeget, amely a test számára teljes körű átmozgatást nyújt, gazdagítja a személyiséget, átfogó gondolkodásra késztet. A gyerekek a különféle vízi játékok játszása közben azt is megtanulták, hogyan kell a levegőt beosztani, amíg a víz alatt tartózkodnak. A már kipróbált játékos elemekkel, technikákkal felépített foglalkozásokat saját ötleteinkkel bővítettük: pl. cápafogó, fejen korona átvitele a medence másik oldalára, halacskák átsiklása a felnőttek karjai felett…
Az óvodás korosztálynak a levetkőzés és felöltözés is nagy ügyességet igényel, de a megfelelően kényelmes körülmények és a hajszárítás ideális megoldása megkönnyítette munkánkat. Köszönjük a Rózsa fürdő dolgozóinak, hogy készségesen segítettek. Hálásak vagyunk a szülőknek, hogy a vízhez szoktatáshoz gyermekeik számára a feltételeket biztosították, és részt vettek a záró heti foglalkozáson.

Az egészséges életmódra nevelés terén a vízhez szoktatással párhuzamosan valósítottuk meg a „Gyümölcsvarázs” projektet.

Az óvodai élet hétköznapjait a jeles napok megünneplésével színesítjük. A Teréz napi héten mind a három csoport lelkesen készült a „Gyümölcsvarázs” napra. A kicsik kompóttal, a középsősök szilvalekváros sütivel, a nagyok almás-diós sütivel, gyümölcstállal és gyümölcsből készült sünökkel, a dajka nénik gyümölcsízű teákkal, az óvó nénik mesedramatizálással lepték meg egymást. A tornaterem festett gyümölcsökkel feldíszítve és az asztalokra helyezett finomságokkal várta a gyermekeket. A zenés bevonulás után minden csoport előadta az őszi gyümölcsökről szóló kis műsorát. Az óvónők által előadott: Az almafácska című mesének nagy sikere volt. A napot kóstolással és közös tánccal zártuk.
Ismét köszönet a szülőknek a sok hozzávalóért, gyümölcsért.


 

Czichan Gusztávné és Suta Mihályné óvónők

 

Képek az Óvoda oldaláról érhetők el.


 

Vízhez szoktatás az Erzsébet utcai óvodában

A TÁMOP 3.1.4. Intézményi innováció kötelező eleme  a három hetet meghaladó projekt a „Vízhez szoktatás”, amely 2012. október 1-től, október 26-ig valósult meg a nagycsoportos gyermekek részvételével, valamint Gyalog Lászlóné, Moravszkiné Paulik A. Katalin, és Forró Gyuláné felnőttek kíséretével.

A gyermekeket három csoportba osztottuk, heti három alkalommal vettek részt a foglalkozáson, így minden gyermek számára 4 lehetőség volt a vízhez szoktatáshoz.

A csoportok elosztásánál figyeltünk arra is, hogy egy csoportba kerüljenek olyan gyermekek, akiknek már van vízbiztonságuk, akik még nem sokat voltak vízben, és akik már úszótanfolyamra jártak. Így a bátrabbak, ügyesebbek ösztönzően hatottak a bátortalanabbakra.

A projekt lényege: nem az úszásoktatáson van a hangsúly, hanem a vízbiztonság megszerzésén, a víz megszerettetésén és a spontán aktivitás kialakításán.

Céljaink és feladataink minden alkalommal megvalósultak, így többek között a vízhez való lépésről, lépésre való szoktatás a gyermekek egyéni sajátosságainak figyelembe vételével. A mozgáskoordináció fejlesztése a vízi torna  eszközeinek alkalmazásával.

Mozgásöröm nyújtása a vízben játszható szabályjátékok felhasználásával, ami vidám hangulati lezárása volt minden egyes foglalkozásnak. Ez a projekt lehetőséget adott arra is, hogy a gyermekeket megismertessük a közvetlen társadalmi környezetével a Rózsa Fürdővel, az intézmény létesítményeivel, szolgáltatásaival.

A szülők támogatták a projektet, örömmel  vették, hogy gyermekeik ilyen jellegű foglalkozásokon vettek részt.

 

                                                                                                              Moravszkiné Paulik A. Katalin

Képek az Óvoda oldaláról érhetők el.