Kezdőlap

Tótkomlós

Iskolai élet
Hírek
Szakkörök
TÁMOP
Bemutatkozás
Iskolatörténet
Óvoda
Alapítvány
Pályázatok
O našej škole
Leendő elsősöknek
Harmónia
Tantestület
Diákjaink
Rendezvényeink

Terembérlés

Eredményeink
Sportélet
Iskolai dokumentumok
Diákoldalak
Hasznos linkek
Diákönkormányzat
Žiacke stránky
Képek iskolánk életéről
Galéria
Délutáni elfoglaltságok
 

Žiacke stránky

 

 

Farsang, Teaest és Ki mit tud?

Sikeresen lezajlott a szlovák iskola rendezvénye

Az idei tanévben is megrendezésre került Tótkomlóson a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a több évtizedes múltra visszatekintő Teaest. Néhány éve ekkor zajlik a Farsang és a Ki mit tud? is. Ezek a programok már hagyománnyá váltak iskolánkban. Szervezői a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat.

Hetekkel korábban megkezdődtek az előkészületek, de pénteken már mindenki sürgött-forgott, hogy délután 5 órára minden a helyére kerüljön. Voltak, akik székeket, asztalokat hordtak a tornaterembe, mások takarítottak vagy éppen terítettek, farsangi díszeket állítottak össze. Délután több szülő is megérkezett, ők szendvicseket készítettek, finom süteményeket tálaltak az esti rendezvényre. Ahogy haladt az idő, úgy egyre több gyerek vette fel jelmezét, mi pedig elvégeztük az utolsó simításokat, hogy minden tökéletes legyen. A diákönkormányzat tagjai sem ültek tétlenül, ők a Ki mit tud?-ot szervezték.

A rendezvény a jelmezesek felvonulásával kezdődött. Sok szép hercegnőt, bohócot, pom-pom lányt, focistát láthattunk, de akadt dobókocka, hópehely és medúza is. A vidám csapat körbejárta a tornatermet, hogy mindenki megcsodálhassa az ötletes jelmezeket. Ezután kezdetét vette a Ki mit tud? , melyet osztályunk egy Szlovákiában tanult tánccal nyitott meg. Többnyire egyéni és csoportos táncok voltak, de akadt ének, zene és akrobatikus foci műsorszám is. Sok színes produkciónak lehettünk tanúi. Természetesen, mivel versenyről volt szó, így a közönség szavazhatott a legjobban tetsző produkcióra. A legtöbb díjat az ötödikesek nyerték, de mi is nagyon örültünk, mert második helyezést értünk el. Miután minden nevező megmutatta tehetségét, egy meglepetés műsor következett. Molnár Imre bűvész varázsolt el minket színes műsorával.

Ezt követően elkezdődött az igazi mulatság. Felcsendültek a ritmikusnál ritmikusabb zenék, lehetett táncolni és persze teát inni, mert a Ki mit tud? után megkezdődött a Teaest.  Később került sor a tombolasorsolásra, melyet a szülői munkaközösség, a 7. és 8. osztály szervezett. Nagyon sok tombola tárgy gyűlt össze, így sokan örülhettek nyereményüknek.

Gyerekek és felnőttek jól érezték magukat, az iskolai rendezvény nagyon jól sikerült. A szórakozás végén maradt néhány önkéntes szülő és gyerek, akik bevállalták a pakolást.

Csodálatosan végződött ez a nap, hiszen mindenkinek lehetősége volt lazítani egy kicsit és jó társaságban, jót szórakozni.

                           Osztroluczki Anett 7. tr.

 

Sámli-buli

Családi nap a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában

Vidám programmal zárult a tanév első hónapja a szlovák iskolában.

Szeptember 26-án, pénteken délután iskolánk a megszokottól eltérően nem zárta be kapuit. Ekkor került megrendezésre a már hagyományosnak tekinthető Sámli-buli, amelyen a gyerekek, a szülők és a tanárok kicsit elszakadhattak a mindennapi iskolai és munkahelyi teendőktől, és közösen kapcsolódhattak ki. 

Minden osztály maga készítette el, majd jóízűen el is fogyasztotta a vacsoráját. A szabad tűzön készített ételek illata betöltötte az egész udvart. Voltak, akik grilleztek, mások hamburgert készítettek és olyan osztály is akadt, amely békésen körbeülve a tüzet megelégedett az egyszerű szalonnasütéssel.

A zenéről és a programokról a 7. osztály gondoskodott. Az aszfalton akadálypályát építettek, ahol ügyességi versenyen mérhették össze tudásukat a kerékpárosok és a görkorisok.

 A hetedikesek néhány nappal korábban érkeztek haza egy 10 napos szlovákiai erdei iskolából, ahol többek között új táncokat is tanultak. Örömmel vállalkoztak ezek bemutatására, majd másokat is bevontak a közös táncba. Bár az időjárás nem volt nagyon jó és már-már úgy látszott, hogy szétkerget bennünket az eső, végül mégis elvonultak a felhők és az este remekül fejeződött be.

                                                                                                                Bobor Rebeka

                                                                                                                     8. tr.

 

Erdei iskola Hronecben

A tótkomlósi szlovák iskolások élményei

 

Iskolánkban már hagyomány, hogy a hetedikesek szlovákiai erdei iskolába mennek. Nagyon örültünk, hogy most mi kerültünk sorra.

Szeptember 13-án vonattal utaztunk Budapestre, majd tardosi, vanyarci és nőtincsi társainkkal közös autóbusszal folytattuk utunkat Szlovákiába. Nagyon megörültünk, amikor megérkeztünk a szálláshelyre, a Hronec közelében található Poniklec üdülőközpontba. Gyönyörű táj, kiváló levegő és nagyszerű programok vártak minket. A magyar gyerekeken kívül Szerbiából, Báčsky Petrovec-ből érkeztek résztvevők a táborba.

Már az első naptól nagyon jó társaság alakult ki, gyorsan összebarátkoztunk a többiekkel. A szervezők érdekes, színes programot állítottak össze számunkra. Délelőtt szlovákiai tanárok tartottak nekünk tanítási órákat, melyeken a szlovák nyelvet, főleg társalgást gyakoroltuk. Délután is különböző tevékenységek vártak ránk. Voltak sportprogramok, megnézhettünk egy színházi előadást és ellátogattunk egy tanyára, ahol lovagoltunk, juhtúrót kóstoltunk, sőt, megismerhettük a készítését is. A tábor ideje alatt naplót írtunk, melyben mindig összefoglaltuk a nap eseményeit.

Az estéket is együtt töltöttük. Táncoltunk, társasjátékoztunk és jókat beszélgettünk, nevetgéltünk. A hétvége különösen érdekes volt. Tátrai kiránduláson vettünk részt, ahol felvonóval mentünk fel az egyik legszebb kilátóba, majd onnan gyalog túráztunk le és gyönyörködtünk a szép természetben.

A tábor ideje gyorsan eltelt és elérkezett az utolsó nap. Szomorúak voltunk, mert el kellett búcsúznunk új szerb társainktól, akikkel nagyon jól összebarátkoztunk. Ismét egy hosszú út várt ránk, otthon pedig szüleink, akiknek sokat meséltünk, ebben a szuper hroneci erdei iskolában szerzett élményeinkről.  

                                                                7. osztályos diákújságírók

 

Hogy vagy, Ree?

Interjú az iskolatáskámmal

Vannak tárgyak, melyek az évek alatt nagyon hozzánk nőnek. Számomra ilyen Ree, az iskolatáskám. Szeretném őt másoknak is bemutatni.

 -Szia! Tudnál, kérlek, pár kérdésemre válaszolni?
 -Szia! Természetesen! Milyenekre?
 -Mondjuk magadról, olyan átlagos infókat mondani?
 - A nevem, Reebok, de mindenki csak Ree-nek szólít. Az Anett szoba kerületben lakom. Most töltöttem be a három évet, ez táskaévben 15-nek számít. Kell még valamilyen adat?
- Nem, köszönöm. Mesélj, kérlek, az élethelyzetedről! Mennyire vagy elégedett vele?
- Szerintem túl kíméletlenül bánnak velem.
- Miért?
-Például a péntek. Hazaszenvednek, levágnak a lakrészembe, már a hátuk közepére sem kívánnak, azt várják, hogy minél hamarabb eltűnjek a látókörből. Miután behajítottak a lakásomba, 2 másodperc múlva rájönnek, hogy a lakáskulcs nálam maradt, újra kiráncigálnak, kitépik belőlem a kulcsot, aztán visszarugdosnak. Szerinted?

- Jó, ez jogos. És melyik az a nap, amelyiket a legjobban szereted?
- A hétfő, mert akkor van a legtöbb lakótársam: matek, irodalom, földrajz… stb. Nagyon szeretek ismerkedni!

- Barátaid vannak?- Van pár barátom, de csak egy van, aki igazán a legjobb.

- És az ki?

- Hááát…..őőőőő! A neve Klarinét. Vele egész jól kijövök, de szerintem esélytelen a dolog. Talán ő az egyetlen boldogság az életemben. Meg amikor elvisznek kirándulni, de az most mellékes. Egyébként Ő a szomszédom, és nagyon sokat szoktam Vele beszélgetni.

- Nagyon szurkolok nektek. De várj, milyen kirándulást emlegettél?

- Néha elvisznek Szlovákiába, meg Magyarországon belül is egy csomó jó helyre. És akkor kapok rövid időhuzamokra új lakótársakat. Pl.: Matek helyett fülhallgatót vagy uzsis dobozt, és mint mondtam, eléggé társasági tatyó vagyok.
- Na, hát akkor nincs is olyan rossz életed, és ha jól látom a testi épséged is rendben van.

- Igen, végül is néhol kicsit meg vagyok szakadva, de attól függetlenül szeretem magam.
- Nem félsz, hogy esetleg lecserélnek? Mit tennél akkor?
- Őszintén… fogalmam sincs. Az első héten biztosan élvezném a pihenést, de szerintem egy hét után azt is megunnám.

- Meg lehet, hogy ha száműznének, nem is találkozhatnál többet Klarinéttal.
- Igen, az katasztrofális lenne. Most is vele lesz randim … !

- Na, akkor nem is tartalak fel tovább, köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre. Siess, mielőtt elkésnél!

 - Rendben, igyekszem és én köszönöm!

                                Osztroluczki Anett diákújságíró
                                                        7. tr.

      

 

Ďalej k fotkám

 

Ugrás a lap tetejére    Ugrás a kezdőlapra